"Through the Looking Glass": FEMİNİST BİLİM Kurgu Okumaları

Proje Hakkında

Bozcaada Caz Festivali’nde toplumsal cinsiyet eşitliği, ekolojik dönüşüm ve erişilebilirlik odağında geliştirdiğimiz savunuculuk alanlarımızı “KEŞİF” programının çok disiplinli kürasyon anlayışı ile birleştirmeye devam ediyoruz. Arts Map desteğiyle gerçekleştireceğimiz “Through the Looking Glass” projesinde sanatçı Müge Yılmaz kolaylaştırıcılığında toplumsal cinsiyet eşitliğinin bugününü tartışacak ve feminist bir gelecek inşası için bir araya geleceğiz. Kültür ve sanatın iyileştirici gücünü eşitlik için yeniden vurgulayacağımız buluşmalarda yeni deneyimler ve diyaloglar için alan yaratacağız. 

Atölye boyunca Feminist bilim kurgu anlayışının temelleri, çıkış noktaları, farklı bağlamlardaki yansımaları ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin dünü, bugünü ve geleceği hakkında bilgi edinecek ve kendimizi ifade etmenin yeni yollarını keşfedeceğiz. “Through the Looking Glass” feminist bilim kurgu anlayışını bir ayna olarak konumlandırarak bizlere toplumsal cinsiyet eşitliğinin güncel gerçekliğine dair çok sesli bir okuma yapma imkanı sağlayacak. “KEŞİF” Programı kapsamında yer verdiğimiz eşitlik tartışmalarına bir yenisini ekleyecek olan proje kadın sanatçıların temsiliyeti ve cinsiyet üzerinden şekillenen politik, sosyal ve kültürel normları tekrar düşünmek ve sorgulamak için bir alan yaratacak. 

Hollanda Ankara Büyükelçiliği, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu ve InogarArt desteğiyle hayata geçirilen projede Müge Yılmaz kolaylaştırıcılığında 4 çevrimiçi atölye gerçekleştiriyoruz. “Through the Looking Glass” okumaları edebi ve görsel sanatların kesişiminde kurgulanan yapısıyla katılımcıları türün öne çıkan metinlerini incelemeye, yansımaları üzerine düşünmeye ve ardından kolajlar üretmeye davet ediyor. Seçilen eserler etrafında genişleyen tartışmaların görsel üretimler ile bütünleşeceği atölyeler; kişisel ifadenin özgürce yankı bulduğu açık bir diyalog ortamında şekillenecek. Müge Yılmaz kolaylaştırıcılığında gerçekleşecek oturumların ardından atölye paydaşlarımızın görsel üretimlerini çevrimiçi platformda gerçekleşecek bir dijital sergiyle izleyicilere sunacağız. 

Bir araya gelmenin, beraber düşünmenin ve birlikte üretmenin gücüyle büyüyen bir yaratım sürecine gireceğimiz atölyede Bozcaada Caz Festivali’nin savunuculuk alanları çerçevesinde şekillenen ve “KEŞİF” Programı etrafında genişleyen bir topluluk oluşturacağız. 

Atölye Yürütücüsü: Müge Yılmaz

Geleceği hayal etmek kimin hakkı? Dragonlar, gemiler ve spekülatif düşünce, toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleşmesine nasıl katkı sunabilir? 

Feminist bilimkurgu bağlamında “aynadan içeri bakmak” kavramı, eşitliğin mevcut gerçekliğini, çoklu ve uzak perspektiflerden yeniden gözden geçirebileceğimiz ayna benzeri bir durum yaratır. Bu eşikten içeri bakarken ve vizyoner kurgu, büyülü gerçekçilik, alternatif zaman çizelgeleri gibi farkli metotlar kullanarak, beraber daha adil bir dünya yaratmayı deneyeceğiz. 

Atölye içerisinde Hande Ortaç’ın “Daha iyi misin?” adlı kitabını, Ursula K. Le Guin’in “Çuval Kuramı ve Kurgu” ve “Kaçış Yolları” adlı kısa yazısını ve Margaret Atwood’un “Damızlık Kızın Öyküsü” kitabından pasajları birlikte okuyarak kıtamızı belirleyeceğiz.

Müge YILMAZ kİMDİR?

1985 yılında İstanbul’da doğan Müge Yılmaz, Hollanda’da yaşıyor ve çalışıyor. Yılmaz’ın performansları, fotoğrafları ve yerleştirmeleri feminist bilimkurgudan yararlanıyor ve iç içe geçmiş toplumsal, kişisel ve çevresel tarihleri ​​sorguluyor. Yılmaz, sanatsal pratiğine ek olarak, kapsayıcı feminist bilim kurgu ve spekülatif feminizm etrafında fikir ve işbirlikleri oluşturduğu bir feminist bilimkurgu kütüphanesi projesine odaklanmaktadır. Yılmaz’ın katıldığı sergiler arasında Loops [Döngüler], De APPEL, Amsterdam (2018); Meeting the Universe Halfway [Evrenle Yarı Yolda Karşılaşmak], Kunst im Tunnel, Düsseldorf (2018); Performatik17, Brüksel (2017); Night Eyes [Gece Gözleri], M HKA, Antwerp (2017) ve Why Not Ask Again? [Neden Tekrar Sormayasın?], 11. Shanghai Bienali (2016) bulunuyor. 2016 yılında Asia Culture Center, Gwangju, Güney Kore’de araştırma programına katılan Yılmaz, 2013-2014 yıllarında Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam’da misafir sanatçı olarak bulundu.

EN TR