
Feminist Bilim Kurgu Okumaları
- Oturum: 1
- 27.11.2022
- Masterclass
27 Kasım Pazar günü gerçekleşen ilk çevrimiçi oturumumuza katılımcıları yakından tanıyarak başladık., Sanatçı ve “Through the looking glass”: Feminist Bilim Kurgu Okumaları atölye serimizin çevrimiçi yürütücüsü Müge Yılmaz, kendisini ve çalışmalarını feminist bilim kurgu odağında nasıl geliştirdiğinden bahsetti. KEŞİF’in bu projeyi yapma sebeplerini ve ArtsMap desteğiyle projeyi nasıl hayata geçirdiğimizi katılımcılarımıza bu sefer de sözlü olarak aktardık. İlerleyen anlarda sevgili Müge Yılmaz’ın feminist bilim kurgu hakkında bilgilerini aktardığı “masterclass” ile birlikte konuya daha hakim hale gelirken aynı zamanda ilk kolajı oluşturmak için kanvas üzerinde çalışmalara başladık. Oturumun sonuna gelirken, önümüzdeki haftalarda ele alacağımız konulara ve metinlere göz kırptık.


Pembe ile Eflatun
- Oturum: 2
- 04.12.2022
- Daha İyi Misin?
Atölye serimizin ikinci oturumuna Hande Ortaç’ın romanı ‘Daha İyi misin?’den ‘Pembe ve Eflatun’ isimli öyküyü okuyarak başladık. Üzerinde hep birlikte çalışabildiğimiz kanvasta katılımcılarımızın katkılarıyla serinin ilk kolajını oluşturmaya başladık. Oturumda incelenen metnin yazarı sevgili Hande Ortaç da bizlerleydi. Kendisiyle hikaye kurgusunu konuşup oturum süresince oluşan çıktılar üzerine sohbet ettik.


Çuval Kuramı ve Kurgu
- Oturum: 3
- 11.12.2022
- Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar
Üçüncü oturumda feminist bilim kurgunun sinema izdüşümünü daha yakından inceledik. “Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar” kitabından ‘Çuval Kuramı ve Kurgu’ metnini hep beraber okuduğumuz atölyede, metnin bizlerde oluşturduğu yansımaları kanvasa kolektif bir bilinç ile aktarmaya çalıştık. Aynı metinden yola çıkarak alışılagelmiş ve güncel olarak zihnimizde yer edinen kahraman kurgularını kanvas üzerinde karşılaştırdık.


Damızlık Kızın Öyküsü
- Oturum: 4
- 18.12.2022
- Damızlık Kızın Öyküsü
Son oturumda metnimiz Margaret Atwood’dan ‘Damızlık Kızın Öyküsü’ idi. Metni okuduktan sonra kanvas üzerinde bilinç akışımızı yansıttık. Bir önceki hafta, katılımcılardan kendi seçtikleri bir eserle gelmelerini rica ettiğimiz için o eserlerin de konu bağlamındaki katkısını konuştuk. Atölyede kurulan organik bağın hem bizi hem de katılımcılarımızı ne kadar olumlu etkilediğini konuşup oturumu sonlandırdık.


